“8” van Micheal Gordon

Michael Gordon “8” voor Cello Octet Amsterdam

Michael Gordon heeft in de afgelopen 30 jaar een opvallend divers oeuvre geproduceerd, variërend van grootschalige stukken voor ensembles tot orkestrale composities tot werken die speciaal zijn ontworpen voor de opnamestudio. Zijn muziek combineert mysterieuze introspectie met brutale directheid en belichaamt, in de woorden van The New Yorker’s Alex Ross: “de furie van punkrock, de nerveuze schittering van free jazz en de onverzettelijkheid van het klassieke modernisme.’
Gordon heeft in de afgelopen jaren een aantal 60 minuten durende composities gemaakt voor gelijksoortige instrumenten: Timber voor zes slagwerkers die houten simantra’s bespelen, Rushes voor zeven fagotten, Amplified voor vier electrische gitaren. “8”, geschreven voor Cello Octet Amsterdam, is de volgende in deze reeks, die uiteindelijk zal uitgroeien tot een concert dat een hele dag duurt.
Ton Michael Gordon aan zijn compositie voor het Octet begon, zei hij over deze bezetting: “Eight cellos is an ocean of sound. It is mysterious and has an inevitability about its power. I have traveled up and down the secret passageways of the cello, exploring strange sparkling notes and the notes between the notes. I can drown in the lowest spectrum of the cello, the true powerhouse of the bass; but in the upper realms incomprehensible worlds become visible, wispy beams of sound bend into thin air and disappear. It is with great anticipation that I look towards a new work for Cello Octet.” “8” benadert het Cello Octet als punten van geluid in een ruimte die, wanneer gemanipuleerd, een drie-dimensionale structuur wordt, een sculptuur die kan worden vastgehouden en aangeraakt. Geluid wordt een object om te zien en te verlangen. Alsof je door een museum wandelt, kan de luisteraar creaties van verf, canvas, steen en hout bewonderen. Maar… het beeld is gemaakt van geluid met al zijn efemeriteit en bestaat niet in ruimte maar in tijd. Om de beweging van geluids- en omgevingsbeleving te bereiken, vormen de acht cello’s een cirkel in en rond het publiek.
“8” ging in 2018 in première tijdens de Cello Biënnale Amsterdam en Festival November Music in Den Bosch. Volgend jaar verschijnt “8” op het nieuwe album van het Octet.

Word lid van onze 8rban

En mis voortaan niets meer!

Privacy

5 + 9 =